Sterk signaal gevraagd over uitspraken De Gucht

"De uitspraken van K. D.G. uit B. zijn een belediging voor het congres". Dat zei Guy Serraes zaterdagmorgen bij de start van de tweede dag van het economisch congres van de VLD. Hij vroeg een krachtig signaal van de partijvoorzitter, wat leidde tot luid applaus van de honderden congresgangers.

Belga

Congresvoorzitter Rik Daems kondigde aan dat partijvoorzitter Bart Somers zondag in zijn toespraak zal terugkomen op de uitspraken van Karel De Gucht over Jean-Marie Dedecker.

Serraes, voormalig schepen van Gent, zei "geschokt" en "verbijsterd" te zijn over de uitspraken van Karel De Gucht in De Morgen. De timing van het interview vond hij onverantwoord en een belediging voor het congres en de mensen die er maanden aan gewerkt hebben. "Ik kan niet begrijpen dat iemand van de partijleiding daar zo mee omgaat", aldus nog de spreker die er fijntjes op wees dat vrijdag op de eerste congresdag, iedereen, ook de gewone partijleden, het verstand gehad heeft om geen nummertje op te voeren over de gebeurtenissen van de laatste weken.

Hij eiste van de partijvoorzitter een heel krachtig signaal, want "wat die man uitspookt" kan volgens hem niet. "De maat is vol". Serraes kon rekenen op een luid applaus van de congresgangers. Rik Daems kondigde aan dat partijvoorzitter Bart Somers in zijn toespraak zondagvoormiddag op de zaak zal terugkomen. Net zoals vrijdagavond na afloop van de congreswerkzaamheden was er veel tandengeknars en ontgoocheling te horen over de uitspraken van de minister van Buitenlandse Zaken en meer bepaald de timing ervan. "Ik zal hem zelf wel zeggen wat ik ervan vind", sneerde Vlaams minister Fientje Moerman bij haar aankomst in de Antwerpse Stadsschouwburg. Moerman is de themavoorzitter van zaterdagvoormiddag. Dan buigt het congres zich over het luik Arbeid.

Senator Jean-Marie Dedecker zei bij zijn aankomst dat iedereen het recht heeft zijn mening uit te drukken "ook al zijn het onnozelheden". Karel De Gucht zelf was zaterdagvoormiddag bij de start van het congres nog niet aangekomen. Dat moet nog in de loop van de voormiddag gebeuren.

Nu in het nieuws