Oudste openbare wc ter wereld klaar voor nieuwe generatie

Print
Toeristen kunnen in Londen weer hun gevoeg doen op de oudste nog in gebruik zijnde openbare wc ter wereld. Het legendarische sanitair op Oxford Circus is vrijdag met veel bombarderie heropend voor het grote publiek. Aan de renovatiekosten hing een prijskaartje van een slordige 300.000 Britse pond, ofwel 450.000 euro.
De sanitaire voorzieningen onder het drukke kruispunt in het winkelhart van de Britse hoofdstad werden gebouwd in het gezegende jaar 1885. De laatste opknapbeurt dateerde alweer van 1971.
Volgens lid Alan Bradley van de Westminster Council is bij de renovatie veel aandacht besteed aan de veiligheid. Zo is handenvol geld gespendeerd aan de installatie van stevige plafonds. Dat moet verhinderen dat drugsgebruikers en winkeldieven hun waren in de tussenschotten zouden verstoppen.
Eveneens uit preventie-overwegingen zijn onderaan en bovenaan de deuren van de mannentoiletten grotere openingen gemaakt. De openbare plee is volgens de Council immers een uitgelezen plek om drugs te gebruiken en onzedige handelingen te plegen. Ook zijn alle deuren en muren bestand tegen graffiti en tags.
"Ik vrees dat zaken zoals het dealen van drugs niet aan de orde waren toen onze voorvaderen in 1885 deze openbare toiletten openden", sakkerde Bradley.

.

Nu in het nieuws