200 km/uur op de snelste achtbaan ter wereld

De hoogste en snelste achtbaan ter wereld (foto) belooft sinds vrijdag in de buurt van New York een snelheidsroes tussen hemel en aarde.

Belga

De passagiers van de roetsjbaan "Kingda Ka" in het pretpark "Six Flags" in de Amerikaanse staat New Jersey worden in slechts 3,5 seconden van 0 tot 200 km/u en 138 meter steil de diepte ingejaagd. Het pretpark bevindt zich op anderhalf uur rijden van New York.

Het toppunt van de achtbaan, die vrijdag voor het publiek werd opengesteld, ligt in vergelijking met een flatgebouw op de 45ste verdieping. Daar blijft het wagentje met zijn passagiers een secondelang pauzeren. De inzittenden zullen volgens de aankondiging bij goed weer een blik op de skyline van Manhattan kunnen werpen - tenminste diegenen die hun ogen durven openen. Daarna stort Kingda Ka zich tegen een razende vaart opnieuw de diepte in. Het avontuurlijk tochtje duurt in totaal slechts een minuut.

"Het gaat tegen een enorme snelheid. De adrenalinestoot die je krijgt, is gewoon keicool. Veel beter dan valschermspringen", zei een van de eerste passagiers, een 22-jarige uit Virginia, die de nieuwe attractie durfde uit te proberen. "Ik had zelfs de tijd niet om te gillen. Je ziet slechts vervagende kleuren", vertelde een vrouw uit New Jersey over haar Kingda Ka-avontuur.

Om een van de 18 zitjes voor een debuutrit een dag voor de officiële opening te verkrijgen, hebben liefhebbers bij een online-veiling tot 1.344 euro betaald. De opening zou oorspronkelijk reeds eind april plaatsvinden, maar werd door bijkomende technische proeven steeds maar verschoven. Bij regen- of windbuien rijdt de Kingda Ka niet uit.

De nieuwe achtbaan stelt alle totnogtoe gevestigde records in de schaduw. De volgens het Guinness-Book of Records tot nu toe grootste en snelste roetsjbaan ter wereld in Cedar Point in Ohio is 128 meter hoog of 10 meter minder dan het bouwwerk in New Jersey en bereikt een topsnelheid van 193 km/u.