Saxofonist Steve Houben speelt in Lokerse Jazzklub

De Belgische saxofonist en fluitist Steve Houben sluit op zaterdag 28 mei het feestseizoen af van de Lokerse Jazzklub. Die bestaat veertig jaar en wist als apotheose-concert behalve pianist Ivan Paduart, bassist Philippe Aerts en drummer Dré Pallemaerts, de "beste Belgische altosax" Steve Houben te strikken.

Begin 1965 is de club opgericht door een aantal twintigers die gefascineerd waren door jazzmuziek. Stichting Lodewijk De Raet organiseerde toen jazzlabo's: workshops voor jazzmuzikanten in wording. "Jazz was toen nog taboe in de Belgische muziekacademies en conservatoria", zegt secretaris Johan De Grande van de club.

Samen met de uitstraling van het jazzfestival in het Waalse Comblain-la-Tour zorgden die jazzlabo's voor de vonk in Lokeren. De "Lokerse Jazzklub" was geboren. De club zou meermaals verhuizen en is nu gehuisvest in een oud fabriekspand aan de Gasstraat, in hartje Lokeren. Het is een van de oudste in België.

In de beginperiode organiseerde de club vooral initiatievoordrachten, luistersessies, concertbezoeken en 14-daagse eigen organisaties. Vandaag beschikt de club over twee eigen huisorkesten en organiseert ze een of twee optredens per maand. Van de Belgische jazzmuzikanten die de club ooit aandeden, is Toots Thielemans zonder twijfel de bekendste.

Maar op zaterdag 28 mei pakt de club maar wat graag uit met Steve Houben (55). Die speelde met talloze jazzlegenden en werd in een jazzreferendum van RTBF en VRT van 1998 zelfs verkozen tot beste Belgische altosax en beste Europese fluitist. In 2000 won hij de jazztrofee Django d'Or.

Nu in het nieuws