ANPCB: LBC-NVK en CNE vragen verzoeningsbureau

De christelijke bediendencentrales LBC-NVK CNE kregen vrijdag geen mandaat van hun respectievelijke achterban om het voorakkoord voor het aanvullend nationaal paritair comité voor bedienden (ANPCB) te ondertekenen.

Belga

De militanten verzetten zich tegen de nieuwe beperkingen van het recht op tijdskrediet. Een ruime meerderheid van de bedienden zal voortaan niet meer van dat recht kunnen genieten, luidt het.

In de nieuwe regeling is voorzien dat bedienden met een niet-uitvoerende functie en bedienden met een unieke functie - die niet door een andere bediende in het bedrijf wordt uitgeoefend - enkel in tijdskrediet kunnen gaan, als er een voorafgaand akkoord is van de werkgever. Dat zou betekenen dat een belangrijke groep van de 100.000 bedienden in ondernemingen van 11 tot 49 werknemers voortaan ook uitgesloten wordt, zegt LBC/CNE.

De werkgeversorganisatie VBO en de socialistische en liberale vakbonden (BBTK, ACLVB) gaven eerder al groen licht voor het akkoord. De christelijke centrales vragen nu een nieuwe verzoeningsvergadering om tot een oplossing te komen.