Gemiddeld inkomen Walen en Brusselaars gedaald

Print
Het gemiddeld inkomen van de Belgen is in 2003 met 0,3 procent gedaald in vergelijking met het jaar daarvoor. De daling deed zich enkel in Brussel (-0,5 procent) en Wallonië (-1,1 procent) voor.
In Vlaanderen was er twee jaar geleden sprake van een stijging van 0,2 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (NIS), die vrijdag in de kranten van de Sud-Presse groep staan.

Het gemiddeld inkomen van de Belgen bedroeg in 2003 24.621 euro. Voor Vlaanderen was dat 25.620 euro, voor Brussel en Wallonië respectievelijk 23.776 euro en 23.018 euro. In deze gegevens wordt geen rekening gehouden met de inflatie.

De Waals-Brabantse gemeente Lasne is de rijkste gemeente van het land, voor Tervuren en Oud-Heverlee. Sint-Martens-Latem zakt van de tweede naar de vijfde stek. De Pinte en Lubbeek maken voor het eerst hun opwachting in de top tien van rijkste gemeenten. In Sint-Joost-ten-Node zijn de inkomsten van de bewoners het laagst.

Wat de rangschikking per provincie betreft, wordt Waals-Brabant net van de troon gestoten door Vlaams-Brabant. De overige Waalse provincies en Limburg bengelen aan de staart van de rangschikking. Brussel bevindt zich in de middenmoot.

Tot slot berekende het NIS dat de 10 procent rijkste huishoudens van het land samen 30 procent van de totale inkomstensom vertegenwoordigen, goed voor een gemiddeld inkomen van 77.821 euro.

.

Nu in het nieuws