China maakt eigen export van textiel duurder

China heeft vrijdag een verhoging van de uitvoerheffingen op textiel aangekondigd. De verhogingen gaan 1 juni in en moeten een dreigende handelsoorlog met de Verenigde Staten en de Europese Unie voorkomen.

De Amerikaanse en Europese markten worden overspoeld met goedkope textiel uit China sinds een mondiaal quotasysteem op 1 januari afliep. Volgens het Amerikaanse ministerie van handel is de import uit China dit jaar met 54 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De Verenigde Staten hebben deze week nieuwe quota aangekondigd die de groei van de import uit China moeten beperken tot 7,5 procent per jaar.

Ook de Europese Unie is een onderzoek begonnen naar de toename van de invoer uit China. Het onderzoek kan leiden tot het vaststellen van nieuwe quota.

De Chinese minister van handel Bo Xilai heeft de nieuwe Amerikaanse beperkingen oneerlijk genoemd. Hij zei dat de toename voor een deel het gevolg is van Europees en Amerikaans verzuim om hun markten open te stellen voordat het wereldwijde quotasysteem kwam te vervallen.

Nu in het nieuws