Saturnusmaan Phoebe kan een komeet zijn

De pokdalige Saturnusmaan Phoebe kan een komeet zijn die door de zwaartekracht van de planeet met de ringen is "gevangen", zo heeft de BBC maandag gemeld onder aanhaling van wetenschappelijk onderzoek met de Cassini-sonde waarover is bericht in het wetenschappelijke vakblad Nature.

Belga

Phoebe is qua scheikundige samenstelling erg verschillend van de andere grotere manen van Saturnus en draait ook in tegengestelde richting als die andere satellieten rond de gasgigant.

Gegevens van de Amerikaanse Saturnusverkenner suggereren nu dat het hemellichaam afkomstig is uit de Kuipergordel, een gebied aan de buitengrenzen van ons zonnestelsel waar kometen thuis zijn. Phoebe zou een lange reis hebben afgelegd, zou waarschijnlijk enkele keren rond de Zon hebben gewenteld en zou dan door de gasigant Saturnus zijn "gevangen".

De objecten in de Kuipergordel gelden als overblijfselen van de bouwstenen van ons zonnestelsel. Phoebe zou aldus 4 tot 4,4 miljard jaar oud zijn.

De maan suggereert ook dat de chemische activiteit in het eerste half miljard jaar van ons zonnestelsel veel complexer is geweest dan totnogtoe aangenomen.

Zekerheid dat Phoebe een komeet is, is er echter niet, waarschuwde Ralf Jauman van het Duitse ruimtevaartbureau DLR tegenover de BBC.

Nu in het nieuws