Openklappen radarantenne Mars Express sonde ondervindt problemen

Er is een probleem opgetreden bij de ontplooiing van een antenne van de Mars Express, zo heeft het Europese ruimtevaartbureau ESA maandag bekendgemaakt.

Belga

De Europese sonde Mars Express was vorige week aan een hachelijke opdracht begonnen, met name het ontplooien van een gevoelige radarantenne. Het openklappen van de drie staven van de Marsis ("Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding Instrument") is maandenlang in het Jet Propulsion Laboratory van de NASA in Pasadena gesimuleerd, kreeg in februari groen licht en verloopt in drie fasen. Elke van de drie holle cylinders uit glasvezel wordt apart uitgeklapt. De twee 20 meter lange dipool-elementen zijn eerst aan de beurt, de zeven meter lange "monopool" vormt het sluitstuk.

Maar er is een probleem opgedoken met de eerste staaf. Twaalf van de dertien elementen zijn in de juiste positie gebracht, het laatste niet. Er loopt een onderzoek naar wat er fout kan zijn gelopen, waardoor het openklappen van de andere staven zolang is uitgesteld. Bij de simulaties was gebleken dat er risico bestaat de succesrijke sonde te beschadigen. Na elke fase volgt sowieso een evaluatie. Na afronding van het geheel wordt heel het "gedrag" van de satelliet grondig onderzocht.

Mogelijk ondergaat de operatie nog wijzigingen want de complexe handelingen konden niet allen op voorhand worden vastgelegd. De Marsis moet op zoek gaan naar water in de ondergrond van de Rode Planeet en onderzoekt de ionosfeer van Mars. De sonde werd in juni 2003 op Bajkonoer gelanceerd en kwam met Kerstmis van dat jaar in een baan rond onze buurplaneet.

Nu in het nieuws