Dermatologen doen gratis screening van huid op melanomen

Euro Melanoma, de gratis screeningsdag naar kwaadaardige melanomen, vindt dit jaar plaats op maandag 30 mei. Tijdens de zesde editie zullen een 300-tal dermatologen enkele uren vrijmaken om pigmentvlekken na te kijken met de bedoeling huidkanker of melanomen vroegtijdig op te sporen.

Belga

De gratis screeningsdag is een onderdeel van een ruimere sensibiliseringscampagne. Thema van de campagne dit jaar is "De zon schaadt niet enkel aan het strand."

Het melanoom is een kwaadaardige woekering van de pigmentcellen in de opperhuid die zeer gevaarlijk is omdat ze zeer snel uitzaait naar andere organen. Vroeg opsporen is dus van het allergrootste belang. Wanneer er nog geen uitzaaiingen zijn, wordt het melanoom gewoon weggesneden. Het gaat om een relatief kleine ingreep.

Melanomen kunnen huidkanker veroorzaken, de meest voorkomende vorm van kanker. Het aantal gevallen van huidkanker stijgt de jongste jaren spectaculair en de kwaal dreigt de vormen van een epidemie aan te nemen.

Euro Melanoma wil mensen sensibiliseren voor de gevaren van de zon en hen duidelijk maken of ze al dan niet tot de risicopopulatie behoren. Dit gebeurt via pers, kaartjes voor zelfonderzoek in de apotheek en de websites

en

. De actie richt zich vooral tot mensen met ros of lichtblond haar, lichte ogen en een lichte tot zeer lichte huid die snel verbrandt. Zij lopen immers het meeste risico. Wie zich wil laten testen, kan sinds vrijdag een afspraak maken met een dermatoloog in de buurt. De lijst van deelnemende dermatologen is terug te vinden op www.euromelanoma.org of kan opgevraagd worden op 070 225 025.

De organisatoren stellen vast dat de melanoomdagen wel degelijk hun vruchten afwerpen. Bijna 80 procent van de deelnemende dermatologen gaf aan dat sinds melanoomdag in 1999 voor het eerst georganiseerd werd, almaar meer risicopersonen op controle komen en dat het hele jaar door. Door de jaarlijks terugkerende campagnes ontdekken dermatologen ook meer melanomen in een vroegtijdig stadium. De overlevingskansen zijn dan aanzienlijk groter.

Het thema "de zon schaadt niet enkel aan het strand" wil de aandacht vestigen op het onderscheid tussen bewust en onbewust zonnen. Mensen antwoorden meestal negatief op de vraag of ze veel zonnen. De uren dat ze in de zon wandelen, fietsen, werken of sporten, tellen ze niet mee. Toch wordt de huid dan ook aan schadelijke stralen blootgesteld. Zelfs in de schaduw of bij bewolkt weer is er weerkaatsing van zonnestralen en dus risico op verbranding.

De boodschap luidt dat mensen zich altijd moeten beschermen tegen de zon. Zo zou tussen 12 uur en 16 uur de zon zoveel mogelijk vermeden moeten worden. Vooral jongeren zouden zich minder goed beschermen. Uit onderzoek blijkt nog dat vooral lager opgeleiden en sociaal zwakkeren zich meer en op gevaarlijke wijze blootstellen aan de zon en dus meer kans lopen op de ontwikkeling van melanomen.

Euro Melanoma startte in 1999 in België en werd al door elf andere Europese landen overgenomen. In België namen in 1999 340 huidartsen deel aan de eerste melanoomdag. De artsen screenden toen 2.767 mensen, waarbij 166 kwaadaardige melanomen werden ontdekt. In 2004 bedroeg het aantal deelnemende huisartsen 380. Ze voerden 4.940 screenings uit, waarbij 128 kwaadaardige melanomen werden ontdekt. In België zouden jaarlijks 200 tot 250 mensen sterven aan huidkanker.