BelgiumExel failliet verklaard

De Belgische luchtvaartmaatschappij BelgiumExel is maandagnamiddag failliet verklaard. Dat hebben de bonden zopas vernomen van de voorlopige bewindvoerder die voor de luchtvaartmaatschappij was aangesteld, aldus vakbondsafgevaardigde Anita Van Hoof.

Belga

Het faillissement komt niet onverwacht. Er zijn al maanden problemen met BelgiumExel sinds moedermaatschappij Exel Aviation Group (uit Nederland) in financiële problemen kwam.

BelgiumExel voerde tot enkele maanden geleden de langeafstandsvluchten uit voor reisorganisator Thomas Cook Belgium en voor TUI Nederland. Maar door de problemen met EAG en het ontbreken van een Belgische vlieglicentie, werd het contract met Thomas Cook verbroken en een voorlopig bewindvoerder aangesteld. Die heeft maandag de boeken neergelegd en het faillissement is reeds uitgesproken, aldus Van Hoof.

In de krant De Morgen haalt de liberale vakbondsman Frederic De Clerck uit naar de Nederlanders. BelgiumExel was volgens hem "een lege doos" en werd enkel opgericht om te profiteren van de ervaring van het Belgische luchtvaartpersoneel. TUI Nederland gebruikte hen om de periode voor het aanvragen van een eigen vlieglicentie te overbruggen, en zette de Belgen dan op straat, aldus De Clerck. Ook de arbeidsomstandigheden vanuit Nederland zouden illegaal zijn geweest, met gebrekkige sociale documenten en een onregelmatige verloning.

Bij BelgiumExel werken 48 personeelsleden. Voor sommigen onder hen is het al het vierde faillissement in de luchtvaartsector, na dat van Sabena, VG Airlines en Sobelair.