Staking Brusselse en Waalse NMBS-conducteurs verstoort treinverkeer

De NMBS-conducteurs van de depots Brussel-Zuid, Bergen, Charleroi en La Louvière hebben in de nacht van zondag op maandag spontaan het werk neergelegd uit protest tegen de toenemende agressie waarmee ze worden geconfronteerd.

Belga

Ze vinden dat er te weinig veiligheidsmaatregelen worden genomen om hen tegen agressieve reizigers te beschermen, luidt het maandag in vakbondskringen. De stakingsactie zou normaal gezien om 8.00 uur maandagmorgen aflopen, maar nu al zijn er grote vertragingen op enkele belangrijke treinlijnen zoals de verbindingen van Luik, Namen, Charleroi en Bergen met de hoofdstad. Sommige treinen zullen helemaal niet meer uitrijden.

Volgens Jean-Marc Durieux van de Franstalige socialistische vakbond CGSP hebben de Brusselse treinconducteurs vorige week alleen al melding gemaakt van tien gevallen van agressie. Eén conducteur werd zelfs met een mes bedreigd. De stakende conducteurs vragen een onderhoud met de NMBS-directie om het probleem aan te kaarten en oplossingen te zoeken. De bonden zien alvast heil in het inzetten van twee treinconducteurs op risicolijnen, zegt Durieux.

De NMBS van haar kant probeert de hinder als gevolg van de staking zo goed mogelijk te beperken.

Nu in het nieuws