Amerikaans offensief tegen opstandelingen in West-Irak

Amerikaanse troepen zijn een offensief begonnen tegen Iraakse opstandelingen in het westen van Irak, bij de grens met Syrië. Sinds het operatie zaterdag begon zijn al ongeveer honderd militante Irakezen gedood.

AP Ned

Zondag kwamen twee Amerikaanse mariniers om en maandag één. Dit heeft het Amerikaanse leger maandag bekendgemaakt.

De troepen voeren het offensief met steun van gevechtsvliegtuigen en -helikopters van de Amerikaanse luchtmacht uit in het woestijngebied ten noorden van de rivier de Eufraat in de provincie Anbar, een broeinest van smokkelbendes, opstandelingen en huurlingen uit het buitenland. Een bij de troepen 'ingebedde' verslaggever van de Amerikaanse krant Chicago Tribune meldde dat bij de actie meer dan duizend soldaten en mariniers betrokken zijn. Een hooggeplaatste militaire zegsman in Washington verklaarde dat de operatie gericht is tegen volgelingen van de Jordaanse extremist Abu Musab al-Zarqawi.

De extremistische groep Ansar al-Sunnah meldde zondagavond bij Hit ten westen van Bagdad een Japanse medewerker van een op Cyprus gevestigd beveiligingsbedrijf gevangen te hebben genomen. Ansar al-Sunnah toonde op zijn website onder meer het paspoort van de 44-jarige Akihito Saito, die zwaargewond zou zijn. Vier andere buitenlanders en hun twaalf Iraakse begeleiders werden bij de aanval gedood. Hit ligt op ongeveer 130 kilometer afstand van het gebied rond Obeidi waar de Amerikanen hun offensief zijn begonnen.

In het dorp Markab al-Tair nabij de Syrische grens werden maandag de lijken van een hoge officier van de Iraakse grenspolitie en vijf van diens gezinsleden gevonden. Bij een zelfmoordaanslag met een autobom op een controlepost van de politie in Bagdad werden maandag drie Irakezen gedood. Ook op zeker drie andere plekken in de Iraakse hoofdstad ontploften maandag bommen. In de zuidelijke stad Najaf maakte de politie maandag op 150 meter afstand van het huis en kantoor van de sjiitische grootayatollah Ali al-Sistani en 200 meter van de Imam Ali-moskee een bom onschadelijk.

Sinds op 28 april een nieuwe Iraakse regering bekend werd gemaakt, zijn bij aanslagen van opstandelingen meer dan 310 mensen gedood. Premier Ibrahim al-Jaafari beloofde zondag "alle noodzakelijke maatregelen" waaronder eventueel de afkondiging van de staat van beleg te treffen om de orde in Irak te herstellen.