Celstraf voor kardinaal ivm elektrosmog door Radio Vaticaan

Twee bestuursleden van Radio Vaticaan hebben maandag een voorwaardelijke celstraf gekregen omdat de zender de Italiaanse bepalingen voor elektromagnetische stralingen voor radio- en televisiemasten heeft overtreden.

Belga

De zaak werd ingespannen na klachten van omwonenden in de stad Cesano. Die kloegen erover dat de kortegolfuitzendingen van de zender van het Vaticaan de telefoongesprekken en de ontvangst van de televisiesignalen zouden verstoren. Bovendien zou er in de buurt van de 120 meter hoge zendmasten, die gebouwd werden nog voordat er mensen in de buurt woonden, een opvallend groot aantal leukemiepatiënten zijn.

In 1998 besloot Italië strenger op te treden tegen de elektromagnetische straling van zendmasten.

Een Romeinse rechtbank veroordeelde nu de directeur-generaal van Radio Vaticaan, pater Pasquale Borgomeo, en kardinaal Roberto Tucci tot tien dagen met uitstel. Een derde beklaagde, technich directeur Costantino Pacifici, werd vrijgesproken.

De zaak heeft voor wrijvingen gezorgd tussen de staat Italië en de Heilige Stoel, met op de achtergrond het meer dan zeventig jaar oude verdrag van Lateranen, dat de bilaterale relaties regelt.

Het Vaticaan heeft er ondertussen mee ingestemd de stralenbelasting in te perken. Maar het weigert te aanvaarden dat de zender verantwoordelijk is voor de kankergevallen in Cesano.

Nu in het nieuws