Eindelijk heeft Duitsland zijn holocaust-gedenkteken

Na ruim vijftien jaar discussiëren en voorbereidingen treffen wordt dinsdag in Berlijn eindelijk het Duitse nationale holocaust-gedenkteken onthuld.

AP Ned

BR> De Duitse parlementsvoorzitter, Wolfgang Thierse, woont samen met joodse hoogwaardigheidsbekleders de plechtigheid bij.

Het monument bevindt zich bij de Brandenburger Tor en bestaat uit een golvend terrein van 2.711 betonblokken. De hellende blokken en de glooiende ondergrond zijn bedoeld om de verwarring van de joden op te roepen die slachtoffer werden van het nazi-regime. Bijna dertig jaar lang lag het terrein in het niemandsland tussen Oost- en West-Berlijn. Vanaf donderdag is het monument geopend voor het publiek.

De New-Yorkse architect Peter Eisenman zei maandag dat hij wil dat zijn creatie onderdeel van het alledaagse leven wordt. Hij zei te willen dat mensen het terrein benutten om een stukje af te snijden. Ook het vooruitzicht van skateboarders, spelende kinderen en zelfs graffiti op zijn creatie schrikt hem naar eigen zeggen niet af.

Het idee voor een nationaal holocaust-gedenkteken is van auteur Lea Rosh. Zij bracht de kwestie in 1989 aan het rollen. Aan het einde van de jaren '90 was er voldoende politieke steun voor het initiatief. Een aantal controverses heeft ervoor gezorgd dat het project vertraging opliep. Zo is het anti-graffitilaagje op de betonblokken gemaakt door het bedrijf Degussa, dat mede-eigenaar was van de producent van het gifgas waarmee de joden werden vergast.