Orde schorst vertrouweling van Johannes Paulus II

Konrad Hejmo, de Poolse priester en vertrouweling van de overleden paus Johannes Paulus II, is zaterdag voor een duur van "twee of drie weken" door zijn orde, de Dominicanen, geschorst.

Belga

De schorsing volgt op aantijgingen als zou Hejmo binnen het Vaticaan voor de geheime dienst van het -toen- communistische Warschau hebben gespioneerd.

Hejmo "is geen spion, maar iemand die teveel heeft gepraat, te openlijk en te luchtig, met als gevolg dat hij de communistische geheime diensten informatie doorspeelde", zo verklaarde zaterdag het hoofd van de Poolse Dominicanen, Maciey Zieba.

Tijdens de schorsing van Hejmo zullen zijn oversten zich verder buigen over de documenten van het Poolse Instituut voor de Herinnering (IPN) over de misdaden van het communisme en het nazisme. Dat IPN had enkele weken geleden onder aanhaling van een 700 bladzijden rapport bekendgemaakt dat de 69-jarige Konrad Stanislav Hejmo in de jaren tachtig in het Vaticaan en voordien voor de Poolse geheime dienst zou hebben gespioneerd. Hij had toen de codenaam "Hejnal en "Dominik" en voorzag die dienst tegen betaling tot 1988 van informatie.