‘Extremistenlijst’ lokt hevige reacties uit

Meerdere organisaties ondernemen stappen tegen de lijst van ‘extremistische en terroristische groeperingen’ die bij de Antwerpse politiediensten circuleert.

ghouben

De verenigingen zijn gechoqueerd en reageren heftig. Ongeveer 200 moskeeën, vredesbewegingen en culturele verenigingen staan op de lijst geboekstaafd als extremistisch en terroristisch.

Gazet van Antwerpen maakte het bestaan van die inventaris vrijdag bekend en somde de belangrijkste zogeheten’terroristen’ op. Dierenrechtenorganisatie GAIA overweegt klacht in te dienen tegen de opstellers van de lijst wegens laster en eerroof. Ook bij de Turkse en Marokkaanse verenigingen die op de lijst staan, sloeg het nieuws in als een bom. De Unie van Turkse Verenigingen (UTV) hield vrijdag zelfs crisisvergadering.

Zij dringt aan op een gesprek met de Antwerpse korpschef Baelemans. De verenigingen ervaren de lijst als een belediging. ”Wij willen dat de instanties die deze lijst hebben opgesteld onze naam zuiveren”, zegt Selamet Belkiran, coördinator van UTV.

Nu in het nieuws