Historische vliegtuigen op luchthaven Deurne

Vliegtuigfanaten kunnen dit weekend weer hun hart ophalen op de vijftiende Antwerp Stampe Fly-In op de luchthaven van Deurne. Er zullen tal van historische vliegtuigen te zien zijn, met als blikvanger de zeldzame Spitfire 'Mark IX'.

Belga

Dit toestel is één van de drie resterende tweezit-Spitfires in de wereld die nog vliegen. Het toestel werd tijdens de Wereldoorlog II ingezet bij de verdediging van Antwerpen. Na de oorlog vloog het toestel in Canada en deed het dienst bij de Ierse luchtmacht.

Naast de 'Mark IX' zijn er ook drie Harvard's, een Fokker D8, een Fokker driedekker en een eenzit-Spitfire te bekijken, zowel op de grond als in de lucht.

De SV4, een oldtimer van Belgische makelij die in de fabriek van Jean Stampe en Maurice Vertongen gebouwd werd, zal evenmin op het appèl ontbreken. Vijftien van deze acrobatische tweedekkers zullen zondag rond 11.00 uur een formatievlucht houden. Bezoekers die zelf ook wel eens de hogere sferen willen opzoeken, kunnen zich inschrijven voor een luchtdoop met een SV4.

Wie liever met beide voeten op de grond blijft, kan ook het Stampe-Vertongen museum bezoeken dat onderdak biedt aan historische vliegtuigen en een overzicht geeft van de Belgische en internationale luchtvaartgeschiedenis.

Nu in het nieuws