Assisen Antwerpen: tiener maakt vriend af voor enkele dvd's

Voor het Antwerpse hof van assisen start vanaf maandag het proces tegen de 18-jarige Nico Lenaerts uit Turnhout die beschuldigd wordt van moord. De jongeman was amper 16 toen hij op 3 oktober 2002 zijn kameraad Eric Bartels (33) met tientallen messteken en schoppen tegen het hoofd afmaakte, omdat die hem geen dvd-films wilde lenen.

Belga

Lenaerts en Bartels kenden elkaar van bij fanfare De Burgerzonen. De beschuldigde had een dvd geleend van het slachtoffer en ging op de dag van de feiten naar diens appartement om hem terug te brengen. Hij vroeg of hij blanco cd's kon krijgen, maar Bartels weigerde. Toen Lenaerts ook geen andere dvd's mocht lenen, werd hij naar eigen zeggen razend. Hij ging naar het toilet en nam vervolgens een mes in de keuken. De beschuldigde viel Bartels langs achter aan terwijl die voor zijn computer zat en ramde het steekwapen in zijn keel. Toen het slachtoffer opstond stak Lenaerts het mes in zijn buik en gezicht. Toen het lemmet brak, ging hij in de keuken een ander zoeken. Bartels zag zijn kans en strompelde de gang op.

De tiener griste enkele messen en vorken bijeen, ging zijn slachtoffer achterna en stak hem in de rug en het achterhoofd. Bartels slaagde er toch nog in om in de lift te stappen, op de voet gevolgd door Lenaerts. Terwijl hij de man met het mes bleef bewerken, duwde hij op het knopje van de kelderverdieping. Daar aangekomen, sleurde hij het slachtoffer uit de lift. Hij stak hem nog een aantal keer in het gezicht en schopte hem meermaals tegen het hoofd. Nadat zijn woede eindelijk bekoeld was, liet hij zijn kameraad voor dood achter. Hij ging terug naar diens appartement, pakte een kartonnen doos en stopte daar enkele cd's, dvd's, een tabaksdoos, sigarettenfilters en een gsm in. Daarna maakte hij zich uit de voeten.

Korte tijd later alarmeerden bewoners van het appartementsgebouw de politie toen ze de met bloed besmeurde lift zagen. Het slachtoffer werd dood aangetroffen in de kelder. Getuigen verklaarden dat ze even daarvoor een jongeman met bloed op zijn wang en een donkerkleurige rugzak het gebouw hadden zien verlaten. De zus van het slachtoffer wist dat haar broer een vriend had die altijd zo'n rugzak bij zich had. Het duurde dan ook niet lang voor Nico Lenaerts werd opgepakt.

Aanvankelijk beweerde hij dat hij niets met de feiten te maken had, maar uiteindelijk ging hij toch door de knieën en bekende hij. De jongeman werd overgebracht naar de gesloten jeugdinstelling 'De Hutten' in Mol.

De beschuldigde was voor deze feiten nog niet in aanraking gekomen met het gerecht. Wel werd hij een aantal maal betrapt op diefstal. Lenaerts werd door de jeugdrechtbank uit handen gegeven, waardoor hij nu als een volwassene berecht wordt.

Het assisenproces, dat vermoedelijk vijf dagen in beslag zal nemen, wordt voorgezeten door raadsheer Guy Van Craen.

Nu in het nieuws