Vers L'Avenir vreest verhuizing drukkerij naar VUM in Groot-Bijgaarden

De vakbonden van de Waalse krantengroep Vers l'Avenir hebben vrijdag hun ongerustheid geuit over een mogelijke delokalisering van de drukkerij naar Groot-Bijgaarden, waar de rest van de VUM-kranten wordt gedrukt.

Belga

De VUM is voor 75 procent eigenaar van Mediabel, dat onder meer de krant Vers L'Avenir uitgeeft.

"Een verhuizin naar Groot-Bijgaarden versterkt de Vlaamse poot van de groep ten nadele van de titels van Vers l'Avenir", verklaarde vakbondsman Michel Renard van de christelijke bediendenbond. De bonden vrezen ook voor een impact van de verhuis op de werkgelegenheid.

Bij de drukkerij CIR van Vers L'Avenir in Rhisnes (Namen) werken 50 mensen. De drukkerij heeft een nieuwe rotatiepers nodig, maar vrijdag kregen de bonden van Mediabel te horen dat er nog geen beslissing is genomen over de investering. Dat zou pas in de loop van juni moeten gebeuren.

Het personeel is absoluut gekant tegen een eventuele verhuizing en de vakbonden dreigden vrijdag met acties. De socialistische bond heeft alvast een stakingsaanzegging ingediend. De bond vraagt voor 25 mei een verzoeningsvergadering.

Mediabel van zijn kant liet vrijdag weten dat alle opties nog open blijven. Als er toch een verhuizinfg van de drukkerijactiviteit zou plaatsvinden, zou de VUM hebben beloofd om de gerealiseerde besparingen prioritair aan Vers L'Avenir toe te kennen.