"België opnieuw bedreigd door hondsdolheid"

Specialisten van het Institut Pasteur, Nicolas Praet en Ingrid Le Roux, pleiten voor een nieuwe vaccinatiecampagne tegen hondsdolheid of rabiës. Die ziekte wordt vooral verspreid door vossen.

Belga

In België dook het virus op in 1966, maar door herhaalde vaccinatiecampagnes werd ons land in 2001 rabiës-vrij verklaard. Nicolas Praet en Ingrid Le Roux waarschuwen echter voor een nieuwe besmettingshaard in het zuiden van Duitsland, zowat 170 km van de Belgische grens. Er zou zich een stijgend aantal gevallen van hondsdolheid voordoen. "De enige oplossing om België te beschermen, is door een nieuwe vaccinatiecampagne aan de grens te starten en dat in samenwerking met Duitsland, Frankrijk en het Groot-Hertogdom Luxemburg".

Het laatste geval in België dateert van 17 juli 1999. Het ging om een rund in de omgeving van Bastogne, kort bij de grens met het Groot-Hertogdom Luxemburg. Hondsdolheid wordt meest verspreid door de vos, maar kan door bijten, krabben of likken op andere zoogdieren, dus ook mensen, overgezet worden.

Praet en Le Roux waarschuwden voor hondsdolheid tijdens een studiedag van het Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer, dat woensdag in Brussel een Vlaams vossensymposium heeft georganiseerd. Daarop werden de nieuwste onderzoeksresultaten terzake voorgesteld. Na meer dan een eeuw afwezigheid in grote delen van Vlaanderen heeft de vos onze regio in korte tijd spectaculair heroverd. Het IBW organiseerde het symposium naar aanleiding daarvan en naar aanleiding van de onrust die deze toename heeft losgemaakt bij de bevolking.