Vlaamse parlementsleden: digitaal ondertekenen en draadloos surfen

Zowat alle Vlaamse parlementsleden kunnen voortaan voorstellen van decreet of andere parlementaire documenten elektronisch ondertekenen. Dat gebeurt met de elektronische identiteitskaart. Daarnaast kan iedereen in het Vlaams parlement vanaf vandaag draadloos internetten. "Zo is het Vlaams parlement naast een politieke hotspot nu ook een digitale hotspot", verklaarde voorzitter Norbert De Batselier woensdag bij de voorstelling van het initiatief.

"Het Vlaams parlement heeft de ambitie om een modern parlement te zijn dat slagvaardig, vooruitziend en dynamisch werkt", verklaarde De Batselier woensdag. Het initiatief is volgens hem meer dan een hype. Het moet het parlement efficiënter laten werken en papier overbodig maken.

Bedoeling is dat alle parlementsleden met hun elektronische identiteitskaart documenten digitaal kunnen ondertekenen. Het Vlaams parlement wil de techniek daarnaast ook gebruiken in zijn communicatie met de Vlaamse regering. Het sloot daarover overigens al een protocolakkoord af. Bij de schriftelijke vragen zal de techniek voor het eerst gebruikt worden.

Op termijn wordt de identiteitskaart tevens aangewend om toegang te krijgen tot het interne systeem van het parlement. Op middellange termijn wordt de kaart een identificatiemiddel voor het parlementaire intranet.

Parlementsvoorzitter De Batselier kondigde tevens aan dat in het Vlaams parlement vanaf woensdag draadloos kan gesurft worden. Zowat op alle plaatsen - zelfs op de stoep aan de ingang - kunnen parlementsleden, journalisten of het publiek via een hotspot draadloos internetten. Dat kan overigens ook op sommige plaatsen in het Huis van de Vlaamse volksvertegenwoordigers (lokettenzaal en dakterras).

Voor de Vlaamse parlementsleden is dit gratis, net zoals voor iedereen die nu al een ADSL-abonnement heeft bij Belgacom. Anderen kunnen draadloos op het web via een systeem van voorafbetaalde surfkaarten.

Nu in het nieuws