Teruggekeerde ISS-bemanning pleit voor versoepeling alcoholverbod

De pas teruggekeerde tiende bemanning van het Internationaal Ruimtestation heeft woensdag gepleit voor een versoepeling van het verbod op alcohol in het ISS.

Belga

"Elke dag vijftig gram wijn, zoals opvarenden van een duikboot tijdens een lange missie krijgen, zou het werken en leven in het ISS comfortabeler maken", zei kosmonaut Salizjan Sjaripov die zondag samen met zijn Amerikaanse bevelhebber Leroy Chiao met de Sojoez TMA-5 in Kazachstan is geland. De door hem voorgestelde hoeveelheid alcohol komt overeen met een half glas wijn.

In de tijd van het Russische ruimtestation MIR en wellicht ook het Saljoet-tijdperk gold al een verbod op het nuttigen van alcohol aan boord. Maar het is algemeen bekend dat de autoriteiten een oogje dichtknepen, waardoor kosmonauten wel eens "meegesmokkelde" cognac (of naar verluidt ook vodka) nipten ter gelegenheid van feest- of verjaardagen).

Voor het ISS heeft de NASA een strikt verbod op alcohol in de internationale spacemeccano doorgedrukt. Er circuleert evenwel een gerucht dat dit verbod alvast één keer zou zijn doorbroken.

Nu in het nieuws