Luchtvaartreus Airbus A380 maakt zijn eerste vlucht

Print
Het grootste passagiersvliegtuig ter wereld, de Airbus A380, is woensdag om 10.29 uur voor zijn eerste testvlucht opgestegen van de luchthaven van het Franse Toulouse-Blagnac.
Duizenden nieuwsgierigen waren naar het vliegveld afgezakt.

In totaal worden zo'n 50.000 belangstellenden verwacht rond de luchthaven en voor het grote scherm in hartje Toulouse om te kijken naar de eerste vlucht van het grootste lijnvliegtuig ter wereld. Het toestel biedt plaats aan 555 tot 800 passagiers. De testvlucht komt zo'n drie maanden na de voorstelling van het toestel aan het grote publiek.

Airbus is voor 80% in handen van de Europese ruimtevaartorganisatie EADS en voor 20 pct in handen van BAE Systems. De Europese luchtvaartconstructeur wil de A380 uitbouwen tot een technisch en commercieel succes waarmee het de concurrentiestrijd met de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing moet aankunnen.

Afhankelijk van het weer en het verloop van de test zal die één à vijf uren duren. Zo moet de zichtbaarheid perfect zijn en mag het niet te hard waaien, zeker niet uit het noordwesten, want dan wordt het toestel richting Toulouse geblazen.
De testvlucht zal het grootste deel boven de Atlantische Oceaan plaats vinden. De vlucht gebeurt onder zeer strikte veiligheidsmaatregelen. Zo moeten 500 agenten de toeschouwers in goede banen leiden. De straten van de luchthaven naar de werf van Airbus, de Aéroconstellation, zijn afgesloten voor alle verkeer. Ook het luchtruim is vrijgemaakt bij het opstijgen en landen van de A380.

.

Nu in het nieuws