Stella, de snelste computer van Europa, in gebruik gesteld

Print
De Nederlandse minister van onderwijs Maria van der Hoeven heeft dinsdag in Groningen de snelste computer van Europa officieel in gebruik gesteld. De bewindsvrouw gaf het systeem de naam Stella ("supercomputer technology for linked lofar applications") mee. Het door IBM ontwikkelde systeem vormt het kloppend hart van het grootste sensornetwerk ter wereld (LOFAR), dat op dit moment in Noord-Nederland in ontwikkeling is.
De computer bestaat uit een zestal kasten, die staan opgesteld in het rekencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). In totaal neemt de computer slechts 6 vierkante meter ruimte in beslag. 12.000 Processors staan garant voor een enorme rekenkracht van 27,4 biljoen berekeningen per seconde.
De computer gaat alle gegevens die LOFAR oplevert verwerken. LOFAR is een soort reuzentelescoop, met een netwerk van ongeveer 25.000 kleine antennes van maximaal 2 meter hoog. Die worden de komende jaren geplaatst in een gebied dat zich uitstrekt van Friesland, Groningen, het noordwesten van Duitsland, Overijssel tot Gelderland. De gemeente Borger-Odoorn in Drenthe vormt het centrum van het netwerk. Alle stations zijn met de supercomputer verbonden door glasvezelverbindingen, waardoor het systeem een telescoop met een doorsnee van 350 kilometer vormt.

Via LOFAR komen signalen uit de ruimte binnen die door de supercomputer worden verwerkt. Met behulp van het systeem hopen wetenschappers 13 miljard jaar terug in de tijd te kunnen kijken en het ontstaan van de vroegste sterren en sterrenstelsels te kunnen bestuderen die vlak na de Oerknal zijn ontstaan.
De supercomputer kan met zijn enorme rekencapaciteit ook belangrijke informatie verschaffen aan geofysici en landbouwdeskundigen. Met de sensoren van LOFAR kan bijvoorbeeld de kans worden verminderd op het uitbreken van ziekten die schadelijk zijn voor gewassen.

Het systeem kan de ontwikkeling van het weer en de vochtbalans in de atmosfeer monitoren. De supercomputer bepaalt aan de hand van groeimodellen de kans op een uitbraak van een ziekte. Boeren kunnen hier direct rekening mee houden en de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen aanpassen.

"Deze supercomputer is uniek omdat het gebruik totaal anders is dan tot nog toe met vergelijkbare computers het geval was", meent J. Post van IBM. "Tot op heden voerden computers gerichte berekeningen uit, die naar bepaalde eindresultaten toewerkten. Deze computer bekijkt wat er nu gebeurt, een realtime toepassing dus".

In maart stelde de Universiteit Antwerpen officieel de krachtigste computer in België voor. De universiteit kwam daarmee in de top-500 terecht van de krachtigste supercomputers ter wereld.

.

Nu in het nieuws