Serieverkrachter ontmaskerd dankzij 32 jaar oud spermaspoor op slipje

Print
Een 32 jaar oud spermaspoor op een damesslipje heeft in de VS tot de identificatie van de waarschijnlijke dader van minstens twee dozijn voorheen niet opgeloste verkrachtingen en seksuele gewelddaden van New York tot Maryland geleid, zo heeft de gezaghebbende krant New York Times woensdag uit officiële bron gemeld.
De onverwachte doorbraak dankzij DNA-technologie in een verkrachtinsgzaak zou er niet zijn gekomen indien de 56-jarige Fletcher Anderson Worrell - alias Clarence Wiliams - niet vorig jaar in een voorstad van Atlanta een vuurwapen had willen kopen. Er bleken toen twee arrestatiebevelen tegen hem te lopen in New York nadat hij in 1978 dankzij borg aan de cel was ontsnapt en was verdwenen toen hij bij heropende processen rond twee verkrachtingen in New York moest verschijnen.
Bij het onderzoek van die gevallen dook in het bewijsmateriaal een damesslipje op. Daarop pasten de speurders dan DNA-technologie toe, wat Worrell onomstotelijk in verband bracht met die verkrachting.
Het hield daarbij niet op. Het oude en een nieuw DNA-staal van Worrell werd daarop door een nationale DNA-databank gedraaid die vanaf 1990 werd samengesteld. De verdachte werd meteen aan nog eens elf opnopgeloste seksuele gewelddaden gelinkt, waarbij de autoriteiten van Maryland zijn beginnen te geloven dat het gaat om de zogenaamde "Spring Silver verkrachter" die nog meer seksueel geweld op zijn geweten zou hebben. Sommigen vergelijken de terreur die hij zaaide met die van de "Wurger van Boston".
Bij de aankondiging van de doorbraak waarschuwde procureur Robert Morgnethau van Manhattan dat het "vele daders tot nadenken moet stemmen dat zij 32 jaar later nog steeds op DNA kunnen worden getest", aldus de New York Times.

.

Nu in het nieuws