Internationaal vliegveld Honduras al een week dicht wegens rook

Print
De internationale luchthaven van Honduras bij de hoofdstad Tegucigalpa was dinsdag voor de zevende opeenvolgende dag gesloten wegens rook van honderden bos- en akkerbranden. Toeristen en zakenlieden moeten er urenlange busritten over slingerende wegen naar de noordelijke stad San Pedro Sula of de buurlanden El Salvador en Nicaragua voor over hebben om een vliegreis te kunnen maken.
Over het grootste deel van Honduras hangt op een hoogte van ongeveer drieduizend meter een bruine waas, die het zicht bij de internationale luchthaven Toncontin tot minder dan de vereiste drie kilometer beperkt. Het vliegveld heeft een korte start- en landingsbaan en is omringd door bergen. Het is daardoor onder normale omstandigheden al riskant om er te landen, maar de problemen worden elk jaar in april verergerd als de boeren stoppelvelden in brand steken alvorens ze opnieuw in te zaaien.
De brandende akkers veroorzaken vaak bosbranden. Volgens brandweerwoordvoerder Oscar Triminio is 5.500 hectare pijnbos vernield door 450 branden, waarvan 300 in de omgeving van Tegucigalpa.
Zeven jaar geleden waren de vier vliegvelden van Honduras in totaal vier weken gesloten door de rook.

.

Nu in het nieuws