Belgische Miller vervangt Richard als topman Dexia

Print
Bij Dexia vindt er een wissel aan de top plaats. De 40-jarige Belg Axel Miller gaat de Fransman Pierre Richard vervangen als directievoorzitter of CEO van de Frans-Belgische bank, en wordt zo verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur. De benoeming werd goedgekeurd door de raad van bestuur van Dexia en gaat in vanaf 1 januari volgend jaar. Dat maakte de bank woensdag na beurs bekend.
De keuze voor Miller komt niet als een verrassing. Hij was de gedoodverfde opvolger van Richard, wiens mandaat eind dit jaar afloopt. Dat is de officiële reden voor Richards vertrek, officieus kwam de man onder vuur te liggen omdat hij zonder steun van de belangrijkste Belgische aandeelhouders -Gemeentelijke Holding, Arcofin en Ethias- had onderhandeld over een fusie van Dexia met de Italiaanse bank Sanpaolo.

Richard gaat vanaf 1 januari 2006 François Narmon opvolgen als voorzitter van de raad van bestuur van Dexia. Bij de oprichting van Dexia werd bepaald dat er steeds een Frans-Belgisch evenwicht moest zijn binnen de leidinggevende organen, en dat is met deze wissel gerespecteerd. Miller wordt daarnaast ook nog gecoöpteerd als bestuurder bij Dexia. Eveneens overeenkomstig de statuten van de bank, zal Miller tegen begin volgend jaar zijn voorstellen moeten overmaken met betrekking tot de operationele resultaten van de groep en de samenstelling van de management teams.

Miller staat momenteel aan het hoofd van Dexia Bank België, en het is nog niet geweten wie hem daar gaat opvolgen. Axel Miller werd in februari dit jaar 40. Hij is pas sinds 2001 actief bij Dexia. Daarvoor werkte hij als advocaat bij een aantal gerenommeerde advocatenkantoren. Hij begeleidde als zakenadvocaat de fusie tussen Gemeentekrediet en Crédit Locale de France. Daarbij werd hij opgemerkt door de toenmalige top van Dexia die hem vroeg om toe te treden in het uitvoerend comité van Dexia. In mei 2001 trad hij toe tot het directiecomité. Nog geen jaar later werd hij ook lid van het directiecomité van Dexia Bank België en werd belast met de fusie tussen Dexia en Artesia. Het jaar daarop volgde hij Luc Onclin op aan de top van de Belgische retailafdeling van Dexia.

De Brusselaar Miller is Franstalig, hij spreekt uitstekend Nederlands en Engels. Miller werd door ingewijden bij Dexia getipt als de opvolger van Richard. Miller is ook vice-voorzitter van de Belgische Vereniging van Banken.

.

Nu in het nieuws