Sociale onrust bij Heraeus Electro-Nite in Houthalen

De vakbonden bij Heraeus Electro-Nite in Houthalen-Helchteren dreigen met acties indien de directie eerder gemaakte afspraken inzake communicatie niet naleeft. Reden van het ongenoegen is het feit dat de directie van Electro-Nite zonder enige vorm van overleg een nieuw productiesysteem heeft ingevoerd, zo laat vakbondssecretaris Johny Frans van het ABVV woensdag weten.

Belga

Naar aanleiding van een drie weken durende staking bij Heraeus Electro-Nite zo'n drie jaar geleden, werden er onder leiding van het verzoeningsbureau duidelijke afspraken omtrent de communicatiedoorstroming gemaakt. Die hielden onder meer in dat nieuwe arbeidssystemen met de syndicale delegaties besproken zouden worden alvorens ze in voege zouden treden, zo zegt Frans. De directie van Electro-Nite introduceerde enkele maanden geleden evenwel een volledig nieuw productiesysteem zonder voorafgaandelijk overleg met de bonden. Aan het nieuwe systeem zijn bovendien lagere premies voor de werknemers verbonden, aldus nog de vakbondsman.

De bonden nemen het niet dat ze niet door de directie geraadpleegd werden. "Indien de directie deze situatie niet herstelt naar eerder gemaakte afspraken, wensen wij niet meer in overleg te treden en sluiten we verdere acties evenmin uit", zo zegt Frans. Bij Heraeus Electro-Nite in Houthalen werken zo'n 300 arbeiders en 300 bedienden. Het bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling en de productie van industriële meetapparatuur voor procescontrole in de staal- en aanverwante industrieën.

Nu in het nieuws