Globeground verlaat definitief Zaventem

Na maanden van onzekerheid en ondanks druk vanwege de vakbonden, is het nu zeker. Globeground, dat de bagage-afhandeling verzorgt voor Lufthansa en Austrian Airlines op de luchthaven van Zaventem, vertrekt definitief.

Belga

Het bedrijf poogt al geruime tijd een licentie te krijgen om op de tarmac te mogen werken -zonder licentie is het immers aartsmoeilijk concurreren- maar de Belgische regering wijzigde het KB hieromtrent niet. De 160 personeelsleden zouden tot ten laatste vrijdag aan de slag kunnen blijven. Woensdag was er bijzondere ondernemingsraad bij Globeground en daar kregen de vakbonden te horen dat de directie tegen ten laatste vrijdag het faillissement wil aanvragen. Ze is wel bereid om te wachten tot alle lonen en maaltijdcheques van april aan het personeel zijn uitbetaald. Dat zou de volgende uren moeten gebeuren.

De bonden gaan wel nog trachten om morgen/donderdag via een sociaal bemiddelaar een oplossing te vinden voor de overdracht van personeel naar de concurrentie (BGS en Aviapartner). "We roepen hen op om voor één keer de bedrijfseconomische logica opzij te schuiven en hun sociale verantwoordelijkheid te nemen", aldus Lode Verschingel van de LBC. BGS, dat de contracten van Lufthansa en Austrian Airlines gaat overnemen, zou zo'n 40 voltijds equivalenten van Globeground kunnen in dienst nemen. "Daarnaast staan er met de zomermaanden in aantocht tientallen vacatures open", aldus de vakbondsman.

Hij wijst er wel op dat de arbeidsomstandigheden bij BGS en Aviapartner veel minder gunstig zijn dan die bij Globeground. "Beide werken veelal met tijdelijke en deeltijdse contracten, en de werkdruk ligt er soms onmenselijk hoog". Vandaar het belang om een gunstige overstapregeling te kunnen vinden, waarbij het personeel bijvoorbeeld ook zijn anciënniteit kan behouden. De vakbonden hopen morgen/donderdag ook nog te kunnen bekomen dat Globeground kiest voor sluiting in plaats van faillissement, omdat dan een sociaal plan kan worden overeengekomen. Maar de korte tijd speelt in hun nadeel, beseft ook Verschingel. "De gesprekken daarover morgen zijn die van de laatste kans", luidde het woensdag.

De bonden roepen het personeel intussen op om niet te staken. Ze vrezen dat acties de klanten van Globeground immers zullen aanzetten om hun contractuele verplichtingen niet na te komen. De bonden kregen woensdag op de ondernemingsraad te horen dat Lufthansa sinds vorige week zijn betalingen aan Globeground zou hebben stopgezet. "Het gaat om een bedrag van zo'n 100.000 euro. De directie zegt niet te weten waarom dat gebeurde", aldus Hendrik Vermeersch van de socialistische bond. "Lufthansa wil een correcte dienstverlening, dan willen wij ook correct behandeld worden", klonk het.

Nu in het nieuws