Touroperators boekten 13 procent meer reizen in winterperiode

Print
De Belgische touroperators hebben de voorbije winter 12,7 procent meer reizen geboekt dan het jaar ervoor. Daarmee bevindt de georganiseerde reismarkt zich bijna op het niveau van het topjaar 2000-2001, zo was woensdag te horen op een persconferentie van ABTO.
Op basis van de boekingen verwacht de Association of Belgian Tour Operators in de zomer een groei van zowat 5 procent.

De "eerste uitgesproken positieve cijfers in jaren" zijn vooral te danken aan de autovakanties (+15%) en de vliegvakanties naar bestemmingen op korte en middellange afstand (+16,8%). Ook het feit dat de eerste week van de paasvakantie bij de winterperiode is bijgeteld, heeft een positief effect op de cijfers. Zo gingen de skivakanties er met 20% op vooruit. "Omdat de schoolvakanties in België samenvielen met die van de meeste andere landen, waren de prijzen voor de Belgische skiërs erg aantrekkelijk", aldus ABTO.
De vliegvakanties naar verre bestemmingen incasseerden na de recordwinter 2003-2004 een verlies van 6 pct. Azië (-1,3%) lijkt de tsoenami-ramp goed op te vangen, al verliezen de Malediven (-50%) en Sri Lanka (-80%) zwaar. Ook de volgende zomer lijkt Zuidoost-Azië de gevolgen te zullen ondervinden van de teruggeschroefde chartercapaciteit na de ramp. "Zeker tot oktober is er geen charterverbinding meer tussen Brussel en Thaïland", legt Hans Swinnen van Thomas Cook uit. "Bovendien wegen ook de hoge olieprijzen door op het hele segment". ABTO verwacht dat de vliegvakanties met verre bestemming met ruim 20% zullen dalen.
De absolute topbestemming in de winter blijft Frankrijk, waarvoor 10 procent meer reizen geboekt werden. Frankrijk heeft een marktaandeel van ongeveer 28 procent. Daarnaast valt de opgang van Egypte op bij de vliegbestemmingen. Dankzij een winst van 37,8% bedraagt het marktaandeel van Egypte in de winterreizen nu meer dan 10%.

Ook de citytrips bleken populair (+18%). In dit segment blijft Parijs (+26%) de marktleider. De opvallendste stijger hier is Lissabon (+81%), dat nu de vijfde plaats bezet van de populairste citytrips. De vakanties per trein of met de touringcar gingen er respectievelijk met 10% en bijna 20% op achteruit.

Tijdens de winterperiode boekten de touroperators ruim 705.000 reizen (zonder citytrips en de zogenaamde seat-only). Dat is goed voor een marktaandeel van 29 procent. De ABTO-leden vertegenwoordigen naar eigen zeggen meer dan 90% van de georganiseerde reizen en hebben een gezamenlijke omzet van 1,6 miljard euro.

.

Nu in het nieuws