Kritiek op Duitse defensieminister na lift met Belgische Hercules

De Duitse oppositie heeft woensdag het feit gelaakt dat defensieminister Peter Struck met een Belgische C130 de Afghaanse hoofstad Kaboel heeft verlaten nadat zijn eigen vliegtuig vanwege slecht weer aan de grond moest blijven.

"Wij hadden Belgische hulp nodig om onze eigen minister van landsverdediging uit Afghanistan te krijgen, maar volgens Struck worden we verondersteld de militaire controle te hebben over heel het noorden van Afghanistan", zei Guido Westerwelle die de liberale FDP aanvoert die in de oppositie zit.

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van defensie bevestigde dat Struck's C160 Transall dinsdag noch woensdag uit Kaboel kon wegvliegen wegens aanhoudend slecht weer. De bewindsman liftte dan maar mee met een Hercules van de Belgische luchtmacht. Dit toestel is bij slecht weer veiliger dankzij het feit dat de C130 over vier motoren beschikt. De Transall is een tweemotorig militair transportvliegtuig.

Struck vloog met de Belgische Hercules naar het Oezbeekse Termes waar een Airbus hem opwachtte. Omwille van veiligheidsredenen mocht dat toestel niet naar Kaboel vliegen, aldus de woordvoerder.

Berlijn beschikt niet over C130 toestellen. Het wil zijn verouderende Transalls vanaf 2009 vervangen door de nieuwe A400 van Airbus. Zowat 1.700 Duitse soldaten maken deel uit van de internationale troepenmacht ISAF in en rond Kaboel. Meer dan 300 zijn operationeel in de noordelijke provincie Koendaz en de noordoostelijke provincie Badakhshan.

Nu in het nieuws