Uitspraak in rechtszaak Chodorkovski uitgesteld

Print
De uitspraak is de rechtszaak tegen de Russische oliemagnaat Michail Chodorkovski en zijn twee compagnons is uitgesteld tot 16 mei. De rechtbank had eigenlijk woensdag uitspraak zullen doen, maar op de deur van het gerechtsgebouw in Moskou hing een briefje waarin het uitstel werd bekendgemaakt.
Het proces tegen de van belastingontduiking, fraude en valsheid en geschrifte verdachte Chodorkovski, de voormalige directeur van het olieconcern Yukos, heeft tien maanden geduurd. De officier van justitie eiste eind vorige maand de hoogst mogelijke straf, tien jaar cel, tegen Chodorkovski. De twee andere verdachten zijn Platon Lebedev en Andrej Krajnov.
Waarom de uitspraak is uitgesteld is niet bekendgemaakt, maar het persbureau Interfax haalde een rechtbankmedewerker aan die zei dat de rechter nog bezig is het vonnis en de toelichting daarop te schrijven. Chodorkovski's advocaat Genrich Padva zei het uitstel om die reden te hebben verwacht. "Het is moeilijk om een dergelijk vonnis op te stellen. Het is omvangrijk en bevat een hoop ingewikkelde punten. Daarom was ik er van meet af aan van overtuigd dat het niet zo snel klaar zou zijn", zei Padva voor de televisie.
Het uitstel kan echter ook heel goed te maken hebben met het bezoek van president Vladimir Poetin aan Israël, dat woensdag begint. Volgens sommigen in Israël zit aan de vervolging van Chodorkovski, die joods is, een antisemitisch tintje. Bovendien ontvangt Poetin op 9 mei in Moskou zo'n vijftig wereldleiders voor de herdenking van het eind van de Tweede Wereldoorlog en protesten tegen een eventuele veroordeling van Chodorkovski zouden de feestvreugde kunnen bederven.

De vervolging van Chodorkovski wordt in brede kring beschouwd als een poging van Poetin om de politieke aspiraties van de oliemagnaat te dwarsbomen. Het zou de bedoeling zijn dat Chodorkovski lang genoeg in de gevangenis verdwijnt om zijn deelname aan de presidentsverkiezingen van 2008 onmogelijk te maken.

.

Nu in het nieuws