Nepalese ex-premier Deuba gearresteerd

Print
De Nepalese politie heeft woensdag ex-premier Sher Bahadur Deuba gearresteerd voor vermeend gesjoemel toen hij nog regeringsleider was, zo heeft een woordvoerder van zijn partij bekendgemaakt.
Hij gewaagde van een "brutale en onmenselijke arrestatie".

De 59-jarige Deuba werd met zijn regering op 1 februari aan de kant gezet toen koning Gyanendra de macht greep. De afgezette premier liet weten niet in te zullen gaan op de convocatie van een anti-corruptiecommissie die onlangs door de vorst in het leven is geroepen en die vermeende onregelmatigheden wil onderzoeken in verband met een lucratief contract rond drinkwater.
Volgens woordvoerder Minendra Rijal van de Congrespartij werd Deuba aangehouden door ongeveer vijftig politiemensen onder aanvoering van een officier die hevig op de deur van de woning van Deuba bonkte alvorens de residentie binnen te treden. De agenten sneden de telefoon en de elektriciteit af, en namen de ex-premier mee. Waar hij nu is, is niet geweten, aldus de woordvoerder. Volgens de BBC waren er in de Nepalese hoofdstad Kathmandu al dagen speculaties dat Deuba zou worden gearresteerd.
Donderdag werd ook de vroegere minister van verkeer Prahash Man Singh gearresteerd en voor de koninklijke commissie gebracht die dezelfde bevoegdheden heeft als de Nepalese justitie. Ook hij weigerde eerst te verschijnen in het onderzoek naar het 464 miljoen dollar kostende contract waardoor een Nepalese firma een systeem voor watervoorziening kon bouwen.
Zes andere vroegere ministers zijn ook al verschenen voor de commissie die er door Deuba van beschuldigd is dat zij zich wil wreken op tegenstanders van de koning. De ex-premier noemde de commissie ongrondwettelijk en onwettig.

.

Nu in het nieuws