Iraakse ontvoerders geven Roemenië nog één dag respijt

De Iraakse ontvoerders die drie Roemeense journalisten en hun Iraakse tolk gijzelen hebben de Roemeense regering dinsdag een dag respijt gegeven om hun eis - de terugtrekking van de achthonderd Roemeense militairen uit Irak - in te willigen.

AP Ned

Zo niet, dan beginnen zij woensdag om 18.00 uur (16.00 uur onze tijd) met het doden van hun gijzelaars.

De ontvoerders uitten het dreigement in een videoboodschap die bij de Arabische televisiezender Al-Jazeera werd bezorgd. Twee van de gijzelaars - cameraman Sorin Miscoci van de Roemeense zender Prima TV en de Iraakse Amerikaan Mohammed Monaf droegen in de video oranje overalls. Eerder in Irak vermoorde gijzelaars droegen ook zulke overalls.

De oorspronkelijke termijn verstreek dinsdag. De ontvoerders maakten de nieuwe deadline bekend in een telefoontje aan de Roemeense televisiezender Prima TV, waar twee van de ontvoerde journalisten voor werken. De ontvoerders stuurden ook audioboodschappen van de journalisten. In een daarvan zei verslaggeefster Marie Jeanne Ion dat president Traian Basescu contact heeft opgenomen met de ontvoerders, maar hun eisen niet wil inwilligen. Zij riep de Roemeense bevolking op te demonstreren "om onze levens te redden en de autoriteiten onder druk te zetten aan de eisen van de ontvoerders te voldoen".

De vierde gijzelaar is verslaggever Ovidiu Ohanesian van de krant Romania Libera.

De vier werden 28 maart in Bagdad ontvoerd. De voorheen onbekende groep Muadh ibn Jabal Brigades eiste de ontvoering vrijdag in een aan het televisiestation Al-Jazeera toegestuurde videoboodschap op.

In Boekarest en verschillende andere Roemeense steden hebben dinsdag enkele honderden mensen voor de vrijlating van de journalisten gedemonstreerd. Ook leden van de Arabische gemeenschap in Irak riepen de ontvoerders op hun gijzelaars te laten gaan. De Iraakse voetballer Salih Jaber, die voor de Roemeense tweede-divisieclub Gloria Buzau uitkomt, heeft aangeboden de plaats van de gijzelaars in te nemen.

Nu in het nieuws