President Nicaragua brengt politie en leger in alarmfase

Print
De Nicaraguaanse president Enrique Bolanos heeft dinsdagavond de politie en het leger in alarmfase gebracht. Hij deelde dat mee via een boodschap op radio en televisie.
Dat gebeurde na gewelddadige manifestaties die de hoofdstad Managua maandag en dinsdag hadden opgeschud.
Dinsdag werd de Nicaraguaanse president aangevallen door manifestanten die betoogden omdat zijn regering nies doet tegen de prijsstijging van benzine en het openbaar vervoer. Hij werd bij het verlaten van zijn kantoor in de hoofdstad Managua door demonstranten met stenen bekogeld. De president bleef ongedeerd, maar zijn 55-jarige zoon werd getroffen en liep een hoofdwond op.
Een verhoging van de bustarieven vormt de directe aanleiding tot de protesten, maar ook een politieke machtsstrijd die in het land aan de gang is speelt een rol. De grootste partij van Nicaragua, de Constitutionele Liberale Partij, is een bondgenootschap aangegaan met haar traditionele tegenstander, de Sandinisten, met als doel Bolanos' positie te ondergraven. Bolanos won de verkiezingen namens de Constitutionele Liberale Partij, maar toen oud-president Arnoldo Aleman, de belangrijkste figuur binnen de partij, werd veroordeeld wegens corruptie kwam het tot een breuk.

.

Nu in het nieuws