Zuster Emmanuelle wordt Grootofficier in de Kroonorde

Print
Zuster Emmanuelle heeft op 96-jarige leeftijd de titel gekregen van Grootofficier in de Kroonorde. De titel werd haar woensdag door minister van Ontwikkelingssamenwerking Armand De Decker toegekend voor de "buitengewone weg die ze aflegde". Zuster Emmanuelle strijdt al jaren aan de zijde van de armen voor een betere integratie in de maatschappij.
 
De vrouw, die geboren werd op 16 november 1908 in Brussel als Madeleine Cinquin, werd eerder al verschillende malen onderscheiden (onder meer met de Ordre du Mérite in 1980 in Parijs en Commandeur de la Légion d'Honneur in 2002).
 
Op 20-jarige leeftijd liet ze het burgerleven en het vooruitzicht op een goed huwelijk voor wat het was en stapte ze in de congregatie van Notre-Dame de Sion, een apostelorde die scholen stichtte in de islamitische wereld. In 1971, na zeven jaar lesgeven in Egypte, besloot ze te gaan leven onder de voddenrapers in Kaïro. De gezondheid en de opvoeding van de kinderen zijn er haar belangrijkste zorgen. In 1977 brengt de "voddenraapster van Kaïro" een boek uit over haar strijd. In 1980 werd ook een Zuster Emmanuelle Stichting (Asmae) opgericht, waarvan de zuster nu erevoorzitster is. De niet-confessionele vereniging ijvert om de armste bevolking meer autonomie te verschaffen en beter te integreren in de maatschappij. De stichting is ondertussen actief in negen landen: Burkina Faso, Egypte, de Filipijnen, Frankrijk, Haïti, India, Libanon, Madagascar en Soedan.

.

Nu in het nieuws