VAB test virtuele rij-instructeur

De Vlaamse Automobilisten Bond (VAB) pleit voor de invoering van een rijsimulator bij de rijopleiding. Het nieuwe concept is vandaag in Zwijndrecht voorgesteld in aanwezigheid van federaal minister van Mobiliteit Renaat Landuyt. De sp.a-minister wil het VAB-voorstel nemen als vertrekpunt voor de gesprekken rond de hervorming van de huidige rijopleidingssystemen.

Belga

De VAB onderzocht de mogelijkheden van een rijsimulator met virtuele rij-instructeur en laat deze week vier jongeren enkele dagen een opleiding volgen. De rijsimulator bestaat uit een bestuurdersruimte die is uitgerust zoals een personenwagen met drie pedalen een stuur, een schakeldoos en een bestuurderszetel. De verkeerssituatie wordt nagebootst door televisieschermen vooraan en langs weerzijden.

VAB werkte een nieuw concept voor de rijopleiding uit. Het gaat om een opleidingsmodel in fasen waarbij een professionele opleiding in de basistechnieken gecombineerd wordt met het opbouwen van rijervaring via begeleid rijden. De kostprijs van de opleiding zou ook beperkt kunnen worden tot 250 euro.

VAB verwacht dat dit nieuw concept van rijopleiding de slaagkansen van de kandidaten zal verhogen. "We willen de rijsimulator inschakelen voor het aanleren van basistechnieken waardoor iedere kandidaat-bestuurder veilig en zonder enige risico op beschadiging van het voertuig kan oefenen. Met deze vaardigheden onder de knie kan de rijopleiding in het echte verkeer beginnen", aldus woordvoerder Maarten Matienko.

De rijsimulator bij VAB is een primeur voor België. In Nederland is het systeem al in gebruik en tests wijzen uit dat 20 minuten les op een simulator gelijk staat met 1 uur les op de openbare weg.

Minister Landuyt probeerde het toestel vandaag zelf ook eens uit. Zijn ervaring is zeer positief. "Het nieuwe rijopleidingconcept van VAB is een goede basis om op verder te werken," vindt Landuyt. "Ik ben er zelf van overtuigd dat er in de toekomst beter één soort rijopleiding komt in plaats van de huidige vier modules", aldus de sp.a-minister.

Nu in het nieuws