Asteroïdengordel bij ster als onze Zon gevonden

Print
De Spitzer-telescoop van de NASA is op een asteroïdengordel gestoten die totnogtoe het meest lijkt op die in ons zonnestelsel.
Het gaat daarbij waarschijnlijk om een eerste ring van kleine planeten die zich bij een even grote en even oude ster als onze Zon bewegen, zo hebben wetenschappers woensdag in het California Institue of Technology (Caltech) in Pasadena bekendgemaakt. De ontdekking bij ster HD69380 op 41 lichtjaar van ons biedt volgens de astronomen een zeldzame blik op een ver verwijderd planetair systeem. Ze kan ook aanwijzingen geven of en hoe er zich nog andere "Aardes" hebben gevormd.

Er zijn al eerder asteroïdengordels buiten ons zonnestelsel gevonden, maar hun moederster is veel jonger. De asteroïdengordel bij ons bevindt zich tussen de banen van Mars en Jupiter. Het verschil tussen onze asteroïdengordel en die bij HD69380 is dat deze laatste veel dichter is. Die gordel omvat meer planetoïden zodat botsingen frequenter voorkomen,aldus George Rieke van de Universiteit van Arizona.

Asteroïden zijn overgebleven bouwstenen van planeten zoals de onze, zei Charles Beichman van het Caltech. Asteroïdengordels zijn een soort schroothoop van planetaire systemen. Ze bestaan uit rotsachtige afval van "mislukte planeten". Hoewel astronomen schatten dat er miljoenen asteroïden zijn, zijn er totnogtoe slechts 220.000 bekend.

De NASA lanceerde de Spitzer in augustus, vooral om het ontstaan van zonnestelsels te onderzoeken. De infrarode kijker vangt elektromagnetische straling op die onze atmosfeer grotendeels niet kan doordringen.
Nu in het nieuws