Licht overgewicht kan je leven verlengen

Licht overgewicht houdt volgens een nieuwe, grondige Amerikaanse studie geen risico in voor onze gezondheid. Integendeel, in sommige gevallen kan het zelfs ons leven verlengen. Enkel extreem zwaarlijvige mensen zouden hun gezondheid op het spel zetten, zo luidt het.

Belga

In Amerika maakt deze laatste groep wel acht procent van de bevolking uit. Vooral oudere mensen zouden baat hebben bij een energiereserve in de vorm van enkele extra kilootjes, die hen kan helpen slechte periodes en ziekten te overleven. Onderzoekers van het National Cancer Institute en Centers for Disease Control and Prevention (CDC) stelden hun studie woensdag voor in de "Journal of the American Medical Association". In maart 2004 bleek uit een studie van het CDC dat er elk jaar 400.000 Amerikanen aan hun zwaarlijvigheid bezwijken. Tien maanden later gaf men toe dat er een fout was geslopen in de berekeningen en reduceerde men dat aantal tot 365.000 dodelijke slachtoffers.

Volgens de resultaten van het jongste onderzoek sterven er jaarlijks slechts 112.000 zwaarlijvige en extreem zwaarlijvige Amerikaanse burgers ten gevolge van hun overgewicht. Tegelijkertijd blijven 86.000 mensen in leven dankzij hun licht overgewicht. De studie toonde eveneens aan dat er jaarlijks 34.000 Amerikanen sterven wegens ondergewicht.

Critici verwijten de onderzoekers dat ze geen rekening gehouden hebben met het verlies aan levenskwaliteit waarmee zwaarlijvige mensen vaak te kampen hebben. Daarbij wordt verwezen naar hartklachten, diabetes en kanker.

Nu in het nieuws