Roodbaars is 'Vis van het Jaar' 2005

Print
Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) heeft, in samenspraak met de visserijsector, roodbaars uitgeroepen tot 'Vis van het Jaar' 2005. De 'Vis van het Jaar' wordt jaarlijks uitgereikt om minder bekende vissoorten te promoten.
Het is de zeventiende maal dat VLAM de 'Vis van het Jaar' kiest en de eerste keer dat roodbaars in de schijnwerpers wordt geplaatst. De roodbaars komt voor in noordelijke wateren, onder andere in Groenland, Ijsland, de Faroëreilanden. De vis wordt er ook dorade of Noorse schelvis genoemd.
Ondanks de Vlaamse 'prijs', wordt roodbaars niet meer door Vlaamse vissers bovengehaald. De vis is in onze contreien minder bekend dan soorten als kabeljauw en tong. De consumptie van onbekendere vissoorten stimuleren is dan ook de bedoeling van de VLAM. "De bekende soorten zijn onderworpen aan vangstbeperkingen. De vraag ervan stimuleren zou de vissen onbetaalbaar maken", luidt het. Roodbaars is in ons land vlot beschikbaar en betaalbaar.

Roodbaars heeft een felrode kleur en stekels en wordt ook schorpioenvis genoemd. Hij leeft in scholen op dieptes van 100 tot 1.000 meter en voedt zich met haring, kleine kabeljauw en krill. De opgeviste exemplaren wegen 0,5 tot 1,5 kg en meten 32 tot 40 cm. De vis is vast van vlees, wat hem geschikt maakt voor allerhande bereidingen, in het bijzonder bakken en ovenbereidingen. In marinades komt hij uitstekend tot zijn recht. De vis is zeer snel gaar.
Nu in het nieuws