Belangenvereniging Spaarverlies legt vrijdag eerste klachten neer

Print
De belangenvereniging Spaarverlies legt vrijdag de eerste honderd klachten met burgerlijke partijstelling tegen het inmiddels failliete Spaar Select neer op het kabinet van de Antwerpse onderzoeksrechter.
Dat vernam BELGA van Hendrik Boonen, de persverantwoordelijke van de vereniging. De Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen diende eind 2003 bij het parket een klacht in tegen Spaar Select België. Tussen 2000 en midden 2003 had de financiële adviseur een aandelenleaseproduct verdeeld zonder een vergunning van de financiële toezichthouder. Via verzekeraar Zelia en kredietmaatschappij Kempar bood Spaar Select ook 'overwaardehypotheken' aan. Via deze constructie sloten beleggers een woonkrediet af, om via een levensverzekering in de beurs te beleggen.

De slachtoffers beseften doorgaans niet dat ze aan risicovolle beleggingen deelnamen. Na de beurscrash van enkele jaren geleden bleven de gedupeerden berooid achter. In sommige gevallen liepen de verliezen op tot enkele miljoenen euro's. De belangvereniging Spaarverlies houdt zich sinds maart 2003 bezig met het samenstellen van de dossier van de gedupeerden en het verdedigen van hun rechten. "De eerste honderd klachten leggen we vrijdag bij de Antwerpse onderzoeksrechter neer. De komende weken volgen er nog meer. Tegen eind mei zullen minstens 1000 klachten met de bijbehorende dossiers hun weg naar de onderzoeksrechter gevonden hebben", aldus Hendrik Boonen.

Spaarverlies groepeert ook de slachtoffers van Lernhout & Hauspie. Op 29 april worden de eerste drie- à vierhonderd klachten in die zaak neergelegd bij het hof van beroep in Gent.
Nu in het nieuws