Geen medelijden voor brein Bende van den Dikke

De Bende van den Dikke aanhoorde dinsdag zijn vonnis. De rechtbank ziet Saïd E.H. als leider en aanstoker. Hij kreeg acht jaar. Voor de andere jongens hield de rechter rekening met hun bekentenissen en jonge leeftijd.

De meesten kregen een straf met gedeeltelijk uitstel. Twee werden vrijgesproken. De Bende van den Dikke - door speurders en media zo genoemd naar de corpulente medeplichtige Hasan E.H. - zorgde voor een angstgevoel bij de Antwerpse bevolking. In de periode tussen 29 september 2003 en 14 maart 2004 pleegden zij elf gewapende overvallen op grootwarenhuizen en restaurants. Zij deinsden er niet voor terug om verbaal en fysiek geweld te gebruiken. De Bende, in totaal negen personen, opereerde van op het Bisthovenpleintje in Deurne en een nabijgelegen internetcafé. Precies één jaar na hun arrestatie bij een mislukte overval op het Chinese restaurant Swatow in Deurne, verscheen de Bende van den Dikke voor de rechtbank.

Enkele leden, waaronder Hasan E.H. ‘den Dikke’ en zijn broer Ali E.H. bekenden. Ook werd duidelijk dat de jongeren handelden in opdracht van Saïd E.H.(31). Hij was de leider die de taken en de buit verdeelde. Hij bestuurde bij de overvallen ook twee gestolen auto’s. Maar behalve de laatste overval ontkende hij alles. Dat hij de jongeren bedreigde omdat ze belastende verklaringen aflegden, klopte volgens hem niet. De rechtbank hechtte niet veel geloof aan de verklaringen van Saïd E.H. en veroordeelde hem tot acht jaar. Eissa R., zowat de rechterhand van Saïd, kreeg vijf jaar waarvan 50 maanden effectief. Hasan E.H. moet vijf jaar, waarvan 40 maanden effectief zitten en zijn broer, Ali E.H. 35 maanden effectief van zijn veroordeling van vijf jaar. Brahem E.F. moet van de drie jaar 12 maanden effectief in de cel doorbrengen. Smeiyr R. en Tom V. kregen respectievelijk 18 maanden en 1 jaar, telkens met uitstel. Khalid T. En Karim B. werden vrijgesproken. In totaal moet de Bende van den Dikke ruim 21.000 euro schadevergoeding betalen.

Nu in het nieuws