"Schipper naast Mathilde" op dvd

Het legendarische tv-feuilleton "Schipper naast Mathilde" is nu ook op dvd beschikbaar; of althans alle negen uit 1958 tot 1963 daterende afleveringen die op film werden geregistreerd.

Belga

De immens populaire reeks uit de begintijd van de Vlaamse televisie liep van 10 mei 1955 tot 19 juli 1963. Er waren liefst 185 zwart-wit afleveringen, en die gingen, zoals in de beginjaren van de televisie gebruikelijk was, live op antenne.

Hoofdfiguren in de reeks zijn de gepensioneerde schipper Mathias (Nand Buyl), zijn zus Mathilde (Jet Cabanier), aangenomen dochter Marianneke (Francine De Weerdt) en vanaf 1959 het weesmeisje Marieke (Chris Lomme). Tot het kleurrijke groepje vrienden dat ten huize Mathias over de vloer komt, behoren de bemoeizieke Madam Krielemans (Josée Puissant), Hyppoliet Maréchal (René Peeters), Philidoor (Tuur Bouchez) en Sander (Jan Reussens).

Slechts negen afleveringen van het feuilleton bleven bewaard, omdat die, toevalligerwijs, met de 'kinescoop' opgenomen zijn: een filmcamera die registreerde wat er op het tv-scherm verscheen.

De box met drie dvd's bevat de negen bewaarde afleveringen plus enkele extra's, samen goed voor een speelduur van 440 minuten. Volgens verdeler Bridge Entertainment kost de box, uitgegeven in de reeks 'VRT Klassiekers', circa 25 euro.