Nederlander wint Scheldeprijs Schoten na marathonvlucht

Print
De Nederlander Thorwald Veneberg (Rabobank) heeft woensdag de 93e editie van de Scheldeprijs Schoten (1.BC) gewonnen.
Samen met de Litouwer Tomas Vaitkus reed Veneberg al na 57 kilometer weg uit het peloton. In de spurt met twee, na 200 km, was Veneberg ruim sterker dan de Litouwse kampioen, waarmee de 27-jarige Nederlander zijn eerste zege boekte in zijn in 2001 gestarte profcarrière.
De Italiaan Simone Cadamuro werd op 4:39 derde, enkele seconden voor Tom Boonen (vierde).

Veneberg en Vaitkus ontsnapten aan kilometerpaal 57, na een waanzinnige start met 50 km op de teller na het eerste uur. Het peloton viel compleet stil, zodat de twee na goed 120 km een voorsprong van een kwartier hadden.
Pas toen na 170 km duidelijk werd dat zelfs achtervolgen onder leiding van QuickStep amper zoden aan de dijk zette, beseften ze ook in het peloton dat het om de zege tussen de twee zou gaan.

In de eindspurt toonde Veneberg zich beter bij de pinken dan zijn vluchtgenoot. "Omdat ik honderd kilometer met deze spurt bezig geweest ben", aldus Veneberg. "Ik had gezien hoe zwaar Vaitkus trapte en had daarom voor mezelf uitgemaakt dat ik zeker twee tandjes kleiner moest sprinten. Een goede keuze, want de Litouwer geraakte niet meer uit mijn wiel. Daarmee komt een droom van vorige week uit. Tijdens de Ronde van Baskenland droomde ik dat ik in de spurt een koers zou winnen. Wist ik veel waar, maar winnen zou ik. Dat het een klassieker als de Scheldeprijs is, maakt het nog mooier. En nu maar hopen dat dit de definitieve doorbraak is. Met een rol als helper die af en toe zelf eens zijn kans mag gaan, ben ik al meer dan tevreden", besloot de 27-jarige.

Geen overwinning dus voor Tom Boonen in zijn eerste koers van 2005 in de provincie Antwerpen, tegelijk zijn laatste koers van het voorseizoen. Hij bleef echter wel tot de laatste snik vechten voor een ereplaats. In de slotfase kwam hij nog los uit het peloton met Niko Eeckhout, Jurgen Van Loocke, Steffen Radochla, Simone Cadamuro en Henk Vogels. Maar zelfs de derde plaats op het podium was hem niet gegund, want die ging net als twaalf maanden geleden naar de Italiaan Cadamuro.
MEEST RECENT