Expeditie Dansercoer woensdagavond vertrokken

De expeditie van de Vlaamse poolreiziger Dixie Dansercoer en zijn Amerikaanse medereiziger Troy Henkel is woensdagavond rond 20.00 uur vertrokken.

Belga

Dat bevestigt Delphine de la Kethulle, persmedewerkster van Bering Strait Odyssey, die Dansercoer woensdagavond rond 18.30 uur nog aan de lijn had. Dansercoer en Henkels zullen proberen de Beringstraat, de negentig kilometer tussen Alaska en Siberië, heen en weer over te steken. Bedoeling is de tocht over het ijs, skiënd, zwemmend, peddelend en zeilend uit te voeren. "Ze gingen eerst nog stevig ontbijten", zei de la Kethulle, die Dansercoer rond 18.30 uur nog aan de lijn had. Rond 20.00 uur, 9.00 uur lokale tijd, verliet het duo het basiskamp in Wales, Alaska. Geladen met 300 kilogram bevoorrading, bevestigd op twee speciaal ontworpen sledes, zullen de twee poolreizigers in westelijke richting stappen naar het eiland Little Diomede, dat pal op de internationale datumgrens ligt die tussen Alaska en Siberië loopt.

De duur van de expeditie is afhankelijk van de weersomstandigheden onderweg. Het duo wil Siberië tegen midden april bereiken. Bij hun vertrek was het weer in Alaska bewolkt met eerst krachtige, later matige wind uit het noorden. De temperatuur lag in het begin van de dag nog rond min 27 graden Celsius en zal in de loop van woensdag stijgen tot min 23 graden. Normaal gezien had het duo dinsdag 15 maart aan zijn tocht moeten beginnen. Hevige rukwinden en een minieme zichtbaarheid dwongen hen evenwel te wachten. Maandag 21 maart werd als nieuwe vertrekdatum vooropgesteld. Een defect aan de helikopter, die tijdens de hele operatie standby moet zijn, stak daar aan stokje voor en de vertrekdatum werd opnieuw uitgesteld tot vrijdag 25 maart.

Maar toen zat het weer niet mee. Het KMI voorspelde voor het paasweekend hevige wind en sneeuwval in Alaska en Dansercoer vond het raadzaam het vertrek uit te stellen tot maandag of dinsdag.

Nu in het nieuws