Patstelling tussen bonden en directie van Leoni Hasselt

De gesprekken tussen bonden en directie van de producent van snoeren Leoni in Hasselt hebben donderdag niets opgeleverd. De directie wil de informatieronde in het kader van de wet-Renault nu al afsluiten, terwijl de vakbonden eerste de nodige garanties willen verkrijgen over sociale begeleidingsmaatregelen voor de 60 arbeiders die in het kader van een herstructurering moeten afvloeien.

Belga

De vergadering van donderdagmorgen werd na amper een kwartiertje stopgezet. Dat gebeurde nadat de directie niet wilde ingaan op de eis van de gemeenschappelijk vakbondsfront om de bevragingsronde te koppelen aan de gesprekken over het sociaal plan. De bonden gaan nu de verzoeningsvergadering afwachten die vorige week werd aangevraagd. Vermoedelijk vindt die eind volgende week plaats, zo zegt vakbondssecretaris Willy Kennes (ACV) namens het gemeenschappelijk vakbondsfront. De werknemers van Leoni Hasselt legden vorige vrijdag nog het werk neer omdat de onderhandelingen over een sociaal plan maar niet wilden vlotten. De bonden willen dat de directie van Leoni sociale begeleidingsmaatregelen zoals brugpensioen en outplacement voor de arbeiders voorziet. De directie ziet daar naar verluidt weinig graten in.

De vakbonden hebben het personeel donderdagmorgen ingelicht over de "stugge houding" van de directie. Acties zijn er in afwachting van de verzoeningsvergadering niet gepland, aldus nog Kennes. Bij Leoni Hasselt wordt momenteel de achtste herstructurering op rij doorgevoerd. Het personeelsbestand is de laatste jaren afgebouwd van 193 naar 87 arbeiders. Na de huidige herstructurering zullen er op termijn slechts 27 arbeiders en 34 bedienden overblijven.

Nu in het nieuws