Quick-step werkt aan uitstap voor aandeelhouders

De West-Vlaamse groep Unilin, eigenaar van onder meer Quick-Step, werkt in alle discretie aan een exit voor zijn aandeelhouders. Goldman Sachs adviseert de groep. Met een waarde van twee miljard euro zou Unilin de grootste buy-out in de Belgische bedrijfsgeschiedenis kunnen worden, maar het bedrijf komt ook in aanmerking voor een plaats in de Bel-20-index.

Belga

Goldman Sachs werkt al anderhalve maand op het dossier, dat volgens specialisten afstevent op een buy-out. Unilin en zijn aandeelhouders moeten de knoop formeel nog doorhakken. "Unilin is een groep die op de Belgische beurs hoort. Het laminaatmerk Quick-Step heeft een enorme naambekendheid. Dit zou zonder meer ook de Belgische particuliere belegger aanspreken", zegt een specialist. "Het bedrijf komt ook in aanmerking voor een plaats in de Bel-20-index als er voldoende aandelen bij het publiek zouden circuleren."

"Maar de realiteit is dat je vandaag via een buy-out meer geld op tafel krijgt voor je aandeelhouders", zegt een bankier. "Een bijkomend voordeel is dat je uit de schijnwerpers blijft. Maar je kan ook liquiditeit genereren via een herfinanciering: het bedrijf aan jezelf verkopen."

De verkoop, vorig jaar, van de grootste West-Europese tapijtgroep, Balta, aan het Brits fonds Doughty Hanson voor een ondernemingswaarde (inclusief schulden) van ongeveer 600 miljoen euro, heeft vele West-Vlaamse captains of industry aan het denken gezet. "Iedereen denkt aan verkopen, maar niet alle bedrijven komen ervoor in aanmerking", zegt een durfkapitaalspecialist. De massa geld waarop de buy-outfondsen zitten, in combinatie met de lage rente en de bereidheid van de banken om meer risico te aanvaarden, zorgt ervoor dat de markt van met schulden gefinancierde overnames vandaag piekt.

Nu in het nieuws