Kort geding drukkerij Joos tegen Belgische Staat: rechter onbevoegd

De rechter in kort geding in Turnhout heeft zich donderdag onbevoegd verklaard in de zaak die drukkerij Joos uit Turnhout had aangespannen tegen de Belgische Staat en drukkerij Moore Response Marketing uit Denderdemonde in verband met het drukken van de belastingsbrieven. De zaak wordt nu verzonden naar de kortgedingrechter in Brussel.

Belga

Drukkerij Joos uit Turnhout drukte de voorbije 40 jaar de belastingsbrieven voor de Belgische Staat. Dit jaar werd de opdracht toegewezen aan een drukkerij in Dendermonde. Volgens drukkerij Joos was de toewijzing aan drukkerij Moore onrechtmatig verlopen. De eis van de advocaten van drukkerij Joos waren een verbod opleggen aan de Belgische Staat om deelbestellingen te plaatsen bij Moore, een verbod aan Moore om leveringen te doen aan de Belgische Staat en een dwangsom van twee miljoen euro per maatregelen die zou overtreden worden.

Tijdens de zitting vorige week kwam het mogelijk territoriaal bevoegdheidsconflict al eens kort ter plaatse. Joos was van oordeel dat de rechter in Turnhout wel degelijk bevoegd was omdat er in Turnhout schade werd geleden. "Er is echter nog geen schade geleden dus op dat punt zijn we al zeker niet bevoegd", oordeelde de rechter. "Het bodemgeschil en de uitvoering van de maatregelen doen zich ook voor in Brussel zodat de rechter aldaar bevoegd is. We moeten ons derhalve onbevoegd verklaren." Het dossier wordt nu verzonden naar de kortgedingrechter in Brussel.

Nu in het nieuws