Rechtbank Den Haag: proces moord Toon De Preeuw begint op 4 april

Op maandag 4 april start voor de rechtbank in Den Haag het proces tegen een van de twee verdachten van de moord op de Turnhouts gemeenteraadslid Toon De Preeuw (61). De 27-jarige man uit Rotterdam van Surinaamse afkomst, Ira T. (Toendang), wordt verdacht van medeplichtigheid aan de moord op De Preeuw. De hoofdverdachte, de Duitse Sven S. (Stamm), wordt in Duitsland berecht voor de moord op De Preeuw en de moord op een Duitse zakenman in augustus 2004.

Belga

Toon De Preeuw verdween op 7 november na het bijwonen van een wedstrijd van voetbalclub KV Turnhout. Uit het onderzoek bleek dat Sven S. en Ira T. die avond in Turnhout ronddoolden en zagen hoe Toon De Preeuw met zijn wagen zijn garagebox inreed. De Preeuw werd in de garagebox overmeesterd door het tweetal en in de koffer van zijn wagen gestoken. Daarna reden de verdachten via Baarle-Nassau, waar ze geld probeerden af te halen met de bankkaarten van De Preeuw, naar Katwijk.

De moord zelf gebeurde in de nacht van 7 op 8 november. Volgens de verklaringen van de Rotterdammer Ira T. werd De Preeuw uit de wagen gezet in de buurt van een strand in Katwijk. Hij werd gedwongen de zee in te lopen en daar werd hij door de Duitser om het leven gebracht. Twee vissers vonden maandagmorgen 8 november al het stoffelijk overschot van Toon De Preeuw. Een week na de gruwelijke feiten werden de twee verdachten aangehouden in het stadje Parchim, de woonplaats van de Duitse verdachte. Ze reden er nog rond in de wagen van Toon De Preeuw. Later bleek dat beide verdachten elkaar in de cel hadden leren kennen. Enkele dagen voor de moord, toen de Duitser al op de vlucht was, spraken ze met elkaar af. De dagen voor de moord op Toon De Preeuw stalen ze nummerplaten en een bestelwagen in Nederland.

Sven S. en Ira T. worden officieel verdacht van roofmoord. Het Turnhoutse gerecht sloot onlangs ook het onderzoek af naar de diefstal met geweld van de wagen van Toon De Preeuw en de ontvoering. Ook voor die feiten zullen beide verdachten zich moeten verantwoorden. Ira T. zit momenteel in de gevangenis van Scheveningen. Zijn Duitse kompaan Sven S. zit in de cel in Neubrandenburg.

De rechtszaak start maandag om 11.00 uur. Wellicht zal de zaak maar één dag in beslag nemen en mogelijk volgt er al een vonnis twee weken later, op 18 april. Wanneer de rechtszaak tegen de Duitse verdachte is gepland, is nog niet duidelijk.

Nu in het nieuws